8 tipů pro zdravý jídelníček v těhotenství

28.02.2014 11:06

Správná skladba jídelníčku je v těhotenství důležitá. Zde nabízím pár tipů, které vám v těhotenství mohou pomoci jíst vyváženě a zdravě:

1. Dostatek kvalitních bílkovin (jsou to základní stavební látky a vaše tělo je potřebuje v nejvyšší míře, protože teď„staví“). Nejlepším zdrojem jsou luštěniny, ořechy a semena, libové maso, sýry a tvaroh, z obilovin špalda a oves.

2. Pitný režim složený především z vody (8 sklenic tekutin denně).

3. Dostatečný příjem kyseliny listové, především v prvním trimestru (tmavozelená listová zelenina, meruňky, červené fazole, vigna čínská, chřest, avokádo, luštěniny, celozrnné obiloviny…)

4. Pravidelná strava. Především v prvním trimestru je dobré na pravidelnost dbát, je prevencí proti raním nevolnostem.

5. Každý den jíst alespoň 2 porce zeleniny nebo ovoce (nejlépe sezónní).

6. Zařadit do jídelníčku potraviny s obsahem esenciální mastných kyselin (mimo ryb především konopný olej a konopná semínka jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů omega 3 a 6 mastných kyselin, také lněný olej a lněná semínka (především omega-3), semínka chia (velmi vysoký obsah omega-3), brutnákový olej (omega-6).


7. Nezapomenout v jídelníčku na potraviny bohaté na vitamíny skupiny B (především B6 – nezbytný pro zužitkování bílkovin, jejichž potřeba je v těhotenství vyšší). Tyto vitamíny podporují energetický metabolismus a mohou vám zlepšit náladu (kvasnice, celozrnné obilniny, ořechy, banány, vejce, luštěniny, listová zelenina, pivovarské kvasnice…)


8. Jíst dostatek vlákniny a vyhýbat se tedy produktům, ze kterých byla odstraněna - světlé pečivo, bílá rýže, obyčejné těstoviny… nahradit je celozrnnými produkty. Těhotná žena potřebuje asi 28g vlákniny denně, což odpovídá cca 3-4ks celozrnného pečiva denně. Vlákninu nejvíce obsahují otruby, lněná semínka, pšeničné klíčky, fazole, fíky, celozrnné pečivo…

Přejít na:    Porod   Moje služby     Blog     O mně