Jakým potravinám je dobré se v těhotenství vyhnout?

25.02.2014 11:07

Některé potraviny jsou v těhotenství označovány za rizikové z důvodu možné nákazy chorobami, které mohou v těhotenství způsobit vážné komplikace a ohrozit tak matku i dítě. Jsou to především nákazy listerií, salmonelózou a jinými bakteriálními infekcemi. 

Jiné potraviny mohou vyvolávat stahy děložního svalstva a tím způsobit předčasný porod nebo v prvním trimestru i potrat. 

Tyto potraviny je dobré znát a z jídelníčku je na devět měsíců vynechat.

 

Zde najdete jejich seznam:

Nepasterizované mléko a výrobky z něj. Zde hrozí riziko nákazy listerií, salmonelózou a jinými infekcemi.

Plísňové sýry, jako je camembert, brie, hermelín, niva. Zde je nebezpečí nákazy listerií.

Syrová vejce - mohou obsahovat bakterie salmonelly, které způsobují salmonelózu.

Syrové nebo nedopečené maso jako jsou steaky, bifteky, rostbíf, tatarský biftek - hrozí riziko nákazy listerií, salmonelózou, toxoplasmózou (může způsobit potrat nebo poškození plodu) a jinými bakteriálními infekcemi.

Syrové ryby a mořské plody (sushi, některé marinované ryby mohou být syrové).

Orientální koření jako je skořice, kardamom, hřebíček, zázvor. Toto koření vyvolává stahy dělohy a je proto nevhodné především pro 1. a 3. trimestr (může vyvolat předčasné porodní stahy nebo naopak potrat).

Nadměrný příjem vitamínu A. Jeho nadbytek může vést k vrozeným vadám u dítěte. Velké množství tohoto vitamínu obsahují játra a výrobky z něj – je dobré jeho konzumaci v těhotenství vynechat (více než 100g jater je již velmi vysoká dávka vit. A). Zabránit předávkování z vitamínových doplňků.

Urologický čaj a obecně všechny byliny, které vyvolávají stahy dělohy: řebříček, aloe (ve větším množství), majoránka (jako čaj, jako koření v menším množství nevadí), šalvěj, rozmarýn, sporýš...

Tyto druhy bylin: bříza bělokorá, divizna, dobromysl obecná – oregáno, hloh, kostival, kozlík, lékořice lysá (zvyšuje krevní tlak). Uvedené byliny není vhodné pít jako čaj, nebo jinak perorálně podávat. Užívání bylin v těhotenství je dobré konzultovat! Pro více informací mě kontaktujte.

 

Potraviny, které nejsou v těhotenství vhodné:

Pikantní a pálivá jídla. Mohou vyvolat pálení žáhy.

Černý čaj a káva. Obsahují kofein, což je alkaloid a stimulant, který je ve větším množství drogou. Mohl by vám podráždit žaludek, což není moc vhodné především v prvním trimestru, kdy mnoho žen trápí nevolnosti.

 

Přejít na:    Porod   Moje služby     Blog     O mně