Kojení

27.02.2015 10:58

4 hlavní zásady pro správné a spokojené kojení:

1. Správné držení prsu. 

Prsty se při kojení nedotýkají dvorce. Prs je podepírán všemi prsty, kromě palce, který je položen nad dvorcem. Dítěti nabízíte prs tak, aby uchopilo nejen bradavku, ale i co možná největší část dvorce. Když dítě nemůže dvorec uchopit, může to být důsledkem silného nalití prsů - pak je potřeba odstříknout trochu mléka a podráždit bradavku, aby se napřímila.

2. Správná vzájemná poloha matky a dítěte. 

Nejdůležitější u této části je pohodlí. Jak pro matku, tak pro dítě. Známkou pohodlí u dítěte je spokojené sání bez častého přerušování kojení. Správná poloha dítěte by měla být taková, aby dítě mělo tělíčko v ose a jeho páteř nebyla namáhaná (pro více info o správné manipulaci s dítětem mě kontaktujte na tel. 731 199 847). Mezi matkou a dítětem není žádná překážka, ideálně jsou oba nazí a přitisknutí na sebe. Není správné odtahovat prs matky od nosu dítěte. Brada, tvář i nos dítěte se dotýkají prsu a brada je v prsu hluboce zanořená. Existují různé polohy pro kojení, zpočátku ječasto ideální poloha v leže.

3. Správná technika přisátí. 

Bradavka musí být v úrovni úst dítěte a drážděním pusinky bradavkou se u dítěte vyvolá hledací reflex - dítě široce otevře pusinku, a to je chvíle vhodná pro uchopení bradavky, společně s co největší částí dvorce, pusinkou miminka. Když dítě křičí, není tak snadné jej přiložit, proto je lépe počkat na okamžik, kdy je v klidu.

4. Správná technika sání. 

Jazyk miminka je při kojení jakoby "vyplázlý" přes dolní ret. Bradavka i s dvorcem musí ležet na jazyku miminka. Dítě je spokojené a rytmicky pohybuje bradou s otevřenou pusinkou, ve které drží bradavku i velkou část dvorce. Když usíná u kojení, aniž by vypilo dostatek mléka, můžete mu ukazováčkem pohladit ze spodu bradičku, aby lépe sálo.

 

Kojení je přirozené a velmi zdravé. Mlezivo, které se objevuje u ženy již v těhotenství (některé ženy musí již před porodem nosit vložky do podprsenky, protože mlezivo samovolně vytéká z prsou již v těhotenství) vytváří dítěti přirozené protilátky proti nemocem a je tudíž pro dítě nanejvýš prospěšné. S kojením je důležité začít co nejdříve po porodu, nejlépe do půl hodiny po porodu dítě přiložit a nechat jej vypít prvních pár kapek léčivého mleziva, které se bude matce tvořit ještě dva nebo tři dny. Po porodu je kojení signálem, který spouští regeneraci těla ženy a opětovné zavinutí dělohy, čímž napomáhá k menším poporodním ztrátám krve a je takto velmi prospěšné i pro matku. 

Neocenitelnou výhodou kojení je podpora citové vazby mezi matkou a dítětem.

Laktační poradna zdarma na tel. 731 199 847.  

 

Zpracováno podle materiálů laktační ligy.

+420 731 199 847

dula.zuzka@gmail.com