Porod...a co pak?

05.01.2018 16:43

Přemýšleli jste někdy nad tím?

 

Mnoho rodičů se úpěnlivě připravuje na porod - na to, co chtějí a nechtějí, na to, jakou si vyberou porodnici, porodní asistentku, dulu, někdo si zaplatí i pohotovost lékaře. O porodu se mluví moc… opravdu moc. A podle mě je to potřeba, hlavně u nás. Ženy jsou s porodnicemi a jejich přístupem často velmi nespokojeny a některé z nich zvolí porod doma.

 

Tohle je velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Je potřeba se na porod připravit. Kdo je připraven, není překvapen. Ale porodem rodičovství vlastně začíná… A na to je dobré nezapomínat, i když.. občas vnímám, že se na to zapomíná a je to opravdu škoda.

 

Příprava na rodičovství si zaslouží své místo. Své velké místo. Na porodním sále budeme jen chvilku, ale rodiči budeme až do konce života. A to, jestli jako rodiče obstojíme a bude nás tato role těšit a dělat nám radost, závisí do velké míry i na naší přípravě.

 

Výchova a péče o dítě se na našich školách neučí, tak jako spousta jiných dovedností, které si máme osvojit tak nějak mimovolně, nebo se je naučit sami.. Alespoň se to od nás očekává.

 

Třeba: Kdo Vás učil spokojeným vztahům? Kdo Vás učil láskyplné intimitě? Učil Vás někdo dobře uklízet? Dostávali jste hodiny finanční gramotnosti? Učil Vás někdo jak se efektivně učit? A učili Vás jak zvládat stres a nervozitu? Možná ano, ale možná taky ne…

 

Je to zvláštní, že? Napadlo Vás to někdy?

 

Proč se neučí základní a zásadní věci, které v životě dnes a denně potřebujeme a nemůžeme bez nich žít? Já osobně nevím, ale vím, že mnoha lidem tyhle zásadní věci v životě chybí a jsou proto velmi nešťastní a nespokojení.

 

Buď sami se sebou, nebo se svým životem obecně. A někdy si i připadají, že selhali. Ale nikdo jim neřekl, že jsou věci, které se musíme v životě prostě naučit, abychom byli šťastní. Musíme studovat a své studium uvést do praxe. A až si to a to x krát vyzkoušíme, pak z nás budou mistři - budeme umět to, co si přejeme.

 

Budeme umět vytvořit láskyplné vztahy, spokojená partnerství a výchova a péče o děti bude pro nás radost. Můžeme tohle všechno mít, ale asi budeme muset trochu vyjet ze zaběhnutých kolejí, které teď naše společnost udává… Tady se jede hlavně na výkon, ne na kvalitu. Forma převažuje obsah. Ale i obsah je důležitý. To, jak se cítíme je důležité.

 

A jestli budeme dobří rodiče, můžeme ovlivnit. Záleží jen a jen na nás.

 

Proto milí rodiče, studujte a hledejte seriózní informace o tom, jak pečovat o malé miminko. Vzdělávejte se jako rodiče dřív, než do toho spadnete rovnýma nohama! Těhotenství je na to ideální příležitost. Je to jako s domem - jsou potřeba základy, na kterých se staví. A Vaše základy jsou vzdělání.

Pak přijde i ta praxe:) A pokud nevíte, jak začít, mrkněte na moji nabídku kurzů, ráda Vás provedu a připravím na první týdny a měsíce s miminkem.